top of page

Trendy v sociálnych sieťach v roku 2021.


Nikto nemohol predpovedať nárast používania sociálnych médií, eshopov a celkovo predaja online v priebehu roku 2020, pretože spotrebitelia sa počas pandémie obrátili na sociálne platformy, aby zostali v kontakte a predávali.


Ako sa bude sociálny svet vyvíjať v budúcom roku? Pozrime sa čo hovoria odborníci, aby sme zistili, čo by rok 2021 mohol priniesť.


1. Dominancia Facebooku pokračuje


Facebook je víťazom pandémie a ďalšie investície značiek sú dôkazom, že ide o veľmi efektívnu reklamnú platformu. Facebook je výrazne chránený svojim základným modelom ponúkania cien, čo znamená, že akonáhle jeden inzerent vypadne, zaujme ho ďalší. Facebook Pay a Diem je ďalšou funkciou, na ktorú si treba dať pozor v roku 2021. Vďaka protokolu platieb jedným kliknutím s rôznymi reklamnými príležitosťami je Facebook jednou z najvyhľadávanejších platforiem pre aktivity elektronického obchodu.


2. Viac živého a dlhého videa


Pandémia zvýšila našu potrebu zdieľať život v reálnom čase prostredníctvom živého videa, pričom Facebook v marci zaznamenal 50% nárast divákov sledujúcich živé videá v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom. Využitie videoobsahu bolo skutočne riadené obrovskou popularitou TikToku a tento trend sa bude len zvyšovať. S tým, ako sa každodenní používatelia stanú príjemnejšími na vysielanie videa, sa trvanie obsahu predĺži, ako to už predpokladá TikTok, ktorý zjavne už testuje trojminútové videá. Nevyhnutne to budú nasledovať aj ďalšie platformy a štandardom sa stane dlhšie video.


3. Sociálna sieť sa približuje k skutočnému predajnému kanálu


Spoločnosti sa teraz prebúdzajú k skutočnej príležitosti, ktorá spočíva v spotrebiteľoch, ktorí na sociálnych sieťach prebývajú vo väčšom objeme, ako je bežné, najmä keď elektronický obchod bol jedinou možnosťou na zvýšenie predaja. Už sme si mohli všimnúť pokusy ako Google Shoploop a partnerstvom TikTok x Shopify a zároveň veľký posun smerom k spojeniu tvorcov, kontentu a obchodu sa bude v nasledujúcom roku len približovať. Instagram sa stal centrom elektronického obchodu a predstavil niekoľko nových funkcií, ktoré platforme uľahčujú nakupovanie. Zdá sa, že sa Instagram odkláňa od svojich pôvodných koreňov - fotografickej aplikácie -, aby sa viac spoliehal na online nakupovanie. A bude pokračovať vo vývoji nástrojov a funkcií, vďaka ktorým bude nakupovanie bezproblémové.


4. Vyžaduje sa kreatívna diferenciácia?


Kreatívne by sme radi videli nové zameranie na osobitosť v sociálnych médiách. Príbehy rozprávané pomocou vizuálov alebo videa lo-fi vytvorili počas pandémie upokojujúcu náhradu rovnakého sociálneho obsahu ako bol predtým, ale keď sa posunieme do roku 2021, posuňme sa o level vyššie a vytvorme okamihy relevantné pre značku s lepšou kreatívou a dlhšou silou. V skratke, dbajte na kreatívnu stránku svojej interpretácie aj po vizuálnej stránke, tak aby ste boli zapamätateľní.


5. Správy medzi platformami Messenger, Instagram, Whatsapp


Využívanie správ cez messenger alebo Whatsapp je väčšie ako správy v sociálnych médiách, takže sledovať, čo sa v tomto priestore deje, bude fascinujúce. Spoločnosť Whatsapp bude takmer určite dostávať reklamu v roku 2021. Aj keď sme už videli spojenie správ medzi Instagramom a Facebookom, tento trend sa bude formovať, keď sa bude rozširovať smerom k WhatsAppu. To nielen podporí komunikáciu, ale poskytne marketingovým pracovníkom ďalšie oblasti na preskúmanie a rozšírenie ich reklamných kampaní na všetkých popredných sociálnych platformách.


6. Zlepšenie merania a identifikácie publika


Identifikácia, zmysel a hľadanie toho, kto je v centre konverzácií. To sa jednoducho nedá urobiť ručne. Najmä keď tieto interakcie prebiehajú na viacerých platformách a keď mnohé z nich sú založené na videách alebo obrázkoch. V roku 2021 uvidíme viac značiek investujúcich do nástrojov (napríklad Pulsar), ktoré im pomôžu získať cenné publikum a spotrebiteľské postrehy zo sociálnych dátových súborov a zmiešať ich vlastné dáta, dáta z vyhľadávania a ďalšie dátové API, aby boli tieto štatistiky neuveriteľne silné. Je skôr dôležité sledovať konverzácie, ktoré prechádzajú z jedného kanála do druhého, a monitorovať témy, ktoré skutočne ovplyvňujú sentiment publika a zároveň sledovať bezpečnosť značky. Toto umožní marketingovým pracovníkom zmysluplnejšie zapojiť ich publikum.


7. Okuliare AR


Facebook v septembri oznámil svoje nositeľné AR okuliare pod názvom ‘Project Aria’ s potenciálnym dátumom vydania v druhej polovici roku 2021. Popri Facebooku pracuje aj Apple na podobnom projekte, ktorý má vyjsť v rovnakom čase. To naznačuje, že okuliare AR sa stanú kľúčovým doplnkom v technologickom sektore, pretože v roku 2020 výrazne stúpne aj predaj predošlých okuliarov AR spoločnosti Facebook.


8. LinkedIn


A nakoniec tu máme LinkedIn, sieť obľúbenú u odbornej komunity. Sieť v roku 2020 prekonala 700 miliónov používateľov a naďalej zaznamenáva rekordnú mieru zapojenia - aj uprostred pandémie. LinkedIn tiež využil situáciu a urobil z Live Events silnú stránku integráciou niekoľkých funkcií priameho prenosu v aplikácii v prospech svojej užívateľskej základne. Očakávame, že sa ich v roku 2021 dočkáme viac, pretože v roku 2021 nám bude umožnené ísť na fyzické udalosti, atraktivita virtuálnych udalostí zostane aj naďalej nákladovo efektívna a prístupná.


Majte krásny a úspešný rok 2021.

bottom of page