top of page

Prečo je dôležité vybrať si správnu farbu? Psychológia farieb podľa nás.

Výber vhodnej a spravnej farby pre Vaše logo a zároveň podnikanie je nesmierne dôležité. Malo by reprezentovať povahu podnikateľskej činnosti a v neposlednom rade povahu vašej osobnosti. Tu je stručný rozbor základných odtieňov farieb, ktoré Vám pomôžu pri výbere správnej farby.


Odtiene modrej sú farby dôvery. Modrá je najobľúbenejšia farba používaná pri tvorbe značky a používa sa na znižovanie stresu, vytváranie pokoja, relaxácie, bezpečia, vytváranie poriadku. Používajú sa napríklad v oblasti financií, technológii, zdravotnej starostlivosti alebo účtovníctva.


Odtiene červenej sú fabry vášne a príťažlivosti. Táto farba priťahuje najväčšiu pozornosť a je spojená so silnými emóciami ako vzrušenie, láska, romantika, štýl. Používajú sa napríklad v oblasti zábavy, športu, nápojov, televízie.



Odtiene zelenej sú farby rastu a zdravia. Zelená môže mať vyrovnávací a harmonizačný účinok a používa sa na relaxáciu, revitalizáciu, povzbudenie a prebratie. Používajú sa napríklad v oblasti enviromentu, bankového prostredia, real estate, lekární.


Odtiene čiernej až sivej sú farby tajomna. Čierna funguje dobre pre značku, ktorá chce ukázať moc, formálnosť, profesionalitu a používa sa aj na skrytie pocitov a vyžarovanie autority. Táto farba je využiteľná takmer pre každé obdobie, treba však myslieť na dobre vybratý font alebo samotné logo, aby ste nezapadli do úzadia.



Odtiene oranžovej sú farby dôvery a tvorivosti. Je to farba radosti používaná na optimizmus, impulz, slobodu, tvorbu, komunikáciu, vyjadrovanie slobody. Používajú sa napríklad v oblasti umenia, športu, zábavy.



Odtiene žltej sú farby optimizmu. Jas žltej farby je obzvlášť užitočný na upútanie pozornosti spotrebiteľa a používa sa na stimuláciu, uvoľnenie a prebudenie povedomia o značke. Používajú sa napríklad v oblasti športu, jedla, aplikácii atď.



bottom of page